El projecte MiniChess promou l’alfabetització en escacs entre els més menuts

Per (El Quint Report) Laia Pr

L’orientador Javier Martínez adapta aquest joc de taula perquè sigui accesible a tots els públics, especialment els més menuts 

MiniChess és un projecte educatiu dissenyat per a facilitar l’aprenentatge dels escacs adreçat principalment a xiquets d’entre 3 i 5 anys. El seu creador és Javier Martínez, qui va ser orientador al nostre centre, l’IES el Quint de Riba-roja de Túria, i també és un gran aficionat als escacs.

Aquesta iniciativa es va crear amb l’objectiu de promoure els escacs entre els xiquets i iniciar aquesta pràctica des d’una edat més primerenca, ja que està demostrat que la pràctica dels escacs redueix la incidència de trastorns de l’atenció (TDAH), ajuda a l’hora de prendre decisions i resoldre problemes, afavoreix l’organització i controla els impulsos. 

L’any passat es va experimentar aquest projecte per a veure’n els resultats. Aquesta idea es va provar en alguns dels centres d’infantil de Riba-roja de Túria. Tant els xiquets com el professorat que hi participaren consideren que és un projecte molt emocionant i interessant.  

MiniChess simplifica les regles dels escacs per fer-lo accessible a xiquets d’infantil. Els principals canvis que podem observar al tauler són la quantitat de caselles i el nombre de peces: els escacs normals són de 8 x 8 (64 caselles) amb 32 peces. En el cas del MiniChess pot variar entre 5 x 5 (25 caselles) amb 8 peces o 6 x 6 (36 caselles) amb 16 peces.

MiniChess és una adaptació dels escacs per a tots els públics, especialment per als més menuts, que poden jugar a les escoles o amb les seues famílies.