Les persones sense llar davant de la Covid-19

Són persones més vulnerables i que estan més limitades per protegir-se del coronavirus

Aran Casals. Institut Teresa Pàmies, 2n d’ESO. Barcelona.

El coronavirus deixa exposades a les persones sense llar que dormen als carrers de Barcelona, pel fet que no tenen un sostre, i això impedeix qualsevol confinament possible i la dificultat de saber si estan infectats pel virus. A més, el seu dia a dia s’ha vist afectat perquè ja no poden anar a dutxar-se a on anaven abans, ja que ara tot està tancat, ni anar a buscar menjar als llocs habituals i tampoc tenen les seves fonts d’ingressos.  

Segons les dades de l’ajuntament de Barcelona, hi ha 2.452 persones sense llar ateses i s’espera que la xifra augmenti, ja que a Catalunya es calcula que hi ha un total de 5.000 persones sense llar. 

Els sense sostre s’han convertit en un col·lectiu vulnerable a l’hora d’acabar sent infectats pel virus perquè molts d’ells tenen malalties cròniques i no poden prendre cap de les principals mesures per prevenir la infecció: rentar-se les mans amb aigua i sabó i quedar-se a casa en cas de presentar els símptomes de la malaltia.

S’estan estudiant les possibilitats per poder acollir i confinar les persones sense sostre, ja que molts centres d’atenció a persones sense llar han reduït les seves activitats per por al contagi. L’ajuntament de Barcelona oferirà 225 llits només per a homes a la fira de Barcelona i 72 per a dones al carrer Dos de Maig gestionat per Sant Joan de Déu.

A Lloret, s’oferirà un espai on poder cobrir les necessitats bàsiques d’higiene (dutxes, rentat de roba…). També s’oferirà menjar preparat i kits d’higiene d’un sol ús en els quals hi haurà sabó, tovalloles d’un sol ús, maquineta d’afaitar i raspall i pasta de dents. S’espera que aquestes iniciatives ajudin a passar aquesta situació a les persones sense llar i que a partir d’aquí apareguin noves propostes.